Sunday, February 8, 2015

SUP CENDAWAN BERKRIM

Sarapan pagi kita ala2 omputeh la...layan jer

Sup Cendawan berkrim

1 sudu besar mentega @marjerin @minyak zaiton
1 sudu besar tepung gandum
1 kiub ayam @ 1 sudu besar secukup rasa
3 sudu besar susu skim dibancuh dgn 1 cawan air suam @1 cawan susu full cream@susu cair tin mana2 suka
2 cawan air utk kuah
Sedikit serbuk mixs herb
6 kuntum Cendawan shitake dadukan atau cendawan dlm tin
1 labu bawang putih dadukan

Panaskan mentega dan bawang putih masukkan tepung gandum kacau sebati goreng sekejap dan masukkan 2 cawan air biar mendidih mskkan kiub ayam mixs herb dan cendawan sehingga mendidih.bila dh semua msk baru masukkan 1 cawan baki susu td kacau2 selalu..rasakan kalau kurang masin boleh tambah garam..siap

Roti bakar bawang putih

3 biji bawang putih tumbuk lumat @ dadukan
2 sudu besar mentega @ marjerin
2 helai daun selasih @ daun ketumbar hiris halus kalau suka
Sedikit mixs herbs
Sedikit lada hitam
Gaul sebati semuanya

Sapu atas roti dan bakar atas pan non stick balik2kan sehingga garing..siap

No comments:

Post a Comment