Teringat dulu masa kecik arwah tok embun selalu buat cucur ni utk sarapan pagi..sekali buat banyak2 sampai petang boleh ukang2 makan..cucu bila datang rumah tok nenek mcm ni la..teringat sampai sekarang..nasib baik saya sempat belajar buat kuih ni dr arwah tok..arwah tok dulu pandai memasak.semua dibuat sendiri kalau nak makan apa2...
Cucur jawa gula merah
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah larut
1 1/2 cawan air panas
Gula merah td campur dgn air panas biar larut gula sejukkan sekejap.
Gaul sebati semua..adunan tidak pekat sangat dan tidak cair sangat.Adunan tepung dibiarkan diluar suhu bilik.Jangan simpan dalam peti ais.Paling kurang adunan di perap 4 jam atau 6 jam utk kuih yg cantik atau pun 1 malam.
Masukkan minyak dalam kuali anggaran 1 cawan minyak.Guna senduk sederhana utk ceduk adunan goreng satu2 sehingga garing .Satu adunan ini dapat dalam 12 biji ikot kebesaran senduk yg digunakan.
No comments:
Post a Comment