Wednesday, January 28, 2015

Lempeng pisang @ Peknga Pisang

Lempeng pisang @ peknga pisang

8 biji pisang berangan lecekkan
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
Separuh kelapa parut
3 sudu besar gula
Sedikit garam
Sedikit soda bikarbonat
Sedikit baking powder
1 cawan air

Gaul sebati semua...sapu sedikit minyak sendukkan atas kuali atau pan non stick xperlu minyak leperkan sesukati hati...balik2kan sehingga garing...siap boleh boleh cicah dgn kari ikan...



Kari mamak ikan bawal /kembung atau ikan apa2 yg disukai..

1 peket rempah kari campur 1/2 cawan air
1 sudu teh serbuk jintan manis
Bawang merah bawang putih
1 sudu teh halba campur
2 pelepah daun kari
1 biji tomato belah 4
Timun/terung/bendi/ tomato sukati la yer mana2
4 biji cili padi/cili merah/cili hijau mana2 aja
1 1/2 mug air utk kuah
1/2 cawan pekat air asam jawa
1 sudu teh garam
4 ekor ikan kembung

Tumis bawang halba campur daun kari sehingga garing masukkan rempah dan serbuk jintan manis masak sehingga pecah minyak..masukkan 1 1/2 mug air dan air asam jawa garam..biar mendidih masukkan ikan biar sehingga masak..baru msk bendi tomato dan cili padi..siap kari ni tak pakai santan yer..selamat

No comments:

Post a Comment