Monday, February 16, 2015

Kek Red Velvet atau kek simerah baldu

RED VELVET CAKES (resepi sepenuhya dr kak Zu @ Zuraini Alias )
 =============

 5 biji telur gred B / A
 250 gram mentega beku tanpa garam
 *3 cawan tepung naik sendiri
 *3 sudu makan serbuk koko
 2 cawan gula kastor (1 3/4 cawan pun ok )
 2 sudu makan pewarna Red Bright
 1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
 1 sudu teh garam
 1 sudu makan bicarbonate atau baking powder
 1 sudu makan cuka makan

 cara2nya

 1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
 2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
 3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
 4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
 5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
 5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
 6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
 7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.

 NOTA: Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 8". Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan. buat 1 loyang je..loyang 9..naik sampai atas..tinggi

 FILLING:

 500gram blueberry filling

 KRIM:

 500 gram krim keju Phillidephia
 1 cawan krim putar- nk letak 1 1/2 cawan pn bleh
 tambah sedikit gula icing

 Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).

 *Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk

 BAHAN2 UTK KRIM (cara kak zu)

 500 gm creamcheese
 240 gm butter anchor
 240 gm gule icing

 Putar hingge sebati..takyah kembang sangat nnti krim mencair.

 NOTA:cara2 nk buat buttermilk

 Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka atau jus lemon..

No comments:

Post a Comment