Ha siap dah td saja buat gempaq ja...laksam versi kedah puya makan geleng pala pecah pala..puya lama xbuat..asyik dok buat laksa penang ja...rini kita makan laksam laksa kedah kuah lemak puya...laksam buat laksa pon buat kira aci la noh
Laksa / laksam kuah lemak versi kedah
===============================
1kg ikan kembung @ikan sardin rebus perisi isi blender
1 peket rempah kari ikan
1 labu Bawang besar
2 ulas bawang putih
Daun kari
Secukup masam Asam keping
2 kuntum Bunga kantan
1/2 Sudu teh lada hitam serbuk
1 liter air utk kuah agak2 byk mana
500 ml santan dr sebijik kelapa ikot lemak yg suka atau santan pekat
Garam
Blender rempah dan bawang..masak rempah bersama sedikit santan dlm 150ml...sehingga rempah masak.masukkan air dan isi ikan...santan bunga kantan garam dan asam keping..kacau selalu supaya santan tak jadi kepala..sehingga mendidih.siap
Resepi laksam (12 gulung )
===========
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar minyak masak
1/2 sudu teh garam
4 1/2 cawan air
Gaul sebati semua dan tapis supaya adunan tidak berketul.
Panaskan pengukus.tudung periuk sapu minyak supaya laksam tidak lekat dan senang ditanggalkan.
Letak tudung periuk dlm pengukus sendukkan adunan keatas tudung periuk td.kukus sehingga masak gelembung tu tandanya dh msk angkat sejukkan dulu sblm digulung..siap..
Sambal laksam
=============
5 biji cili hidup
1 sudu besar cili blender
1 biji air limau kasturi
1 sudu besar sos ikan
Garam
1/2 cawan air
Sedikit belacan
Blender sebati siap..
Sayuran utk laksam
================
Taugeh
Kacang panjang
Bunga kantan
Timun
Cili padi
Limau kasturi
Bawang besar
Telur rebus
No comments:
Post a Comment