Tuesday, February 3, 2015

Pai Apple Hijau

pastri tat
========
3/4 cawan marjerin/mentega
2 sudu besar gula ising
1 biji telur saiz c
1 sudu teh esen vanilla
2 cawan tepung gandum
1 sudu tepung kastad
Sedikit esen vanilla
Gaul sebati dgn senduk kayu...masukkan dlm plastik rehat doh dlm peti ais 30 minit sebelum dicanai...

Inti epal
=======
7 biji buah epal hijau dadukan kupas kulit
Ni saiz kecil..klu besar 4 biji dh cukup lps digaul dgn air limau kasturi 1 biji utk elak epal sebam..

1 batang kulit kayu manis
3 sudu makan brown sugar
1 sudu makan gula pasir
Secubit garam
1 sudu makan mentega
1 sudu makan tepung jagung

Panas mentega kulit kayu manis dan gula dlm pan non stick..karamelkan..masukkan epal hijau masak sehingga kering air..masukkan 1 sudu makan tepung jagung masak lg sehingga pekat dan kering sedikit...siap sejukkan...

Loyang oles mentega..lapik dgn kertas minyak..
Canai adunan kulit masukkan dlm loyang..kemaskan tepi2 tat.cucuk2 garfu supaya dasar tak kembung bila bakar.

masukkan inti epal..tutup bahagian atas...sukati la nk hias mcm na...cucuk dgn garfu..sapu telur kt atas tat..

Bakar suhu 170c selama 45 minit sehingga keperangan...siap..





No comments:

Post a Comment