resepi roti kentang
============
4 cawan tepung gandum
1 cawan gula-larutkan dlm1 /2 cawan air
1 peket yis mauripan-larutkan dlm 1/2 cawan air suam
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh bread softener
1 sudu teh bread improver
1 biji telur Gred C
3 sudu besar marjerin
1 sudu besar shortening
2 sudu besar susu tepung
2 biji kentang - rebus n lenyekkan
air suam secukupnya utk menguli..
1 biji kuning telur utk sapu atas roti..
cara2nya
======
masukkan tepung gaul bersama marjerin,shortening,kentang,baking powder dll...sebati baru masukkan air gula n yis uli sebati sehingga x melekat ditangan...perap selama 30 minit
uli sekali lagi adunan...sukati nk buat mcm bentuk mcm mana..perap lagi adunan biaq naik sekali ganda...
adunan bun yg dh naik disapukkan kuning telur dan paipkan kastard diatas aduna sukati nk corak mcm mana....bakar 160 selama 15-20 minit sehingga keperangan
resepi kastard
=========
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar marjerin
5 sudu besar gula
1 cawan susu cair
1 biji telur gred C
1 sudu teh esen vanilla
caranya
======
campur suma bahan2 masak secara double boling sehingga pekat dan berkilat....sejukkan.
No comments:
Post a Comment