Sunday, January 4, 2015

 Ikan talang gulai tumis darat
=======================
10 keping tulang ikan talang rendam utk buang masin ikan...
1 peket rempah kari adabi ikan kering
2 biji kentang
2 biji terung bulat
2 biji mangga muda
2 biji cili hijau
6 biji pisang emas muda
Daun kari
sedikit halba campur
Bawang merah dan bwg putih
Separuh kelapa perah 500 ml air
300 ml air utk kuah ikot suka yer agak2
1 sudu teh gula

Masukkan 1 peket rempah kari bersama 500 ml air dan masak rempah sehingga mendidih..

masukkan kentang dan pisang muda dahulu masak sehingga empuk..masukkan ikan talang..biar mendidih lagi..

masukkan santan..buah terung dan mangga muda biar mendidih.. Sementara gulai mendidih panaskan minyak tumis bawang merah bawang putih halba camput dan daun kari sehingga garing...

Tuang kedlm periuk gulai tadi ..masukkan cili hijau kacau sebati tutup api...siap..xpayah garam sbb ikan dah masin..asam pun xperlu sbb dh masukkan buah mangga muda...rasanya secukup masam dan masin... Siap...bon apetikkkk....

No comments:

Post a Comment