Saturday, January 10, 2015

Kari mamak ikan pari @ ketuka

2 peket rempah kari campur 1/2 cawan air
1 sudu teh serbuk jintan manis
Bawang merah bawang putih
1 sudu teh halba campur
2 pelepah daun kari
2 biji tomato belah 4
Kacang bendi
2 biji cili hijau
2 mug air utk kuah
1 cawan pekat air asam jawa
1 sudu teh garam
1 ekor ikan pari potong kecil

Tumis bawang halba campur daun kari sehingga garing masukkan rempah dan serbuk jintan manis masak sehingga pecah minyak..masukkan 2 mug air dan air asam jawa garam..biar mendidih masukkan ikan biar sehingga masak..baru msk bendi tomato dan cili padi..siap kari ni tak pakai santan yer..selamat mencuba

Sotong masak sambal kentang
===============================
3 biji kentang potong kecik
3 senduk makan cili blender
1 senduk air asam jawa
Garam gula
Bawang merah bwg putih utk menumis
Bawang besar utk hiasan
1kg Sotong

Tumis bawang sehingga garing masukkan cili..masak sehingga pecah minyak masukkan air asam...dan sotong bersama kentang sehingga kuah sedikit kering..last mskkan bawang besar ..siap

No comments:

Post a Comment