Sunday, January 11, 2015

Roti Benggali

Roti Benggali
===========
1 cawan air suam
1 sudu makan gula
1 sudu makan yis mauripan
1 sudu makan shortening
2 sudu makan minyak zaitun/jagung atau pun minyak masak
2 sudu makan susu tepung
Sedikit garam
Campur sekali rehatkan 10 minit utk yis berbuih.

3 cawan tepung high protein
1 biji telur kocok..bahagi 2 ..1 bahagian utk masukkan dlm adunan roti..1 bahagian lagi utk sapu atas roti..agak dlm 1 sudu besar..

Yis dh berbuih masukkan tepung dan telur kedlm mixer sehingga sebati..perap 15 minit...mixer lagi..perap lag 15 minit ..uli lg dgn mixer...last biar 20 minit...uli lagi...

Bentukkan suka hati...masukkan dlm loyang dan lapik kertas minyak...biar adunan naik 2x ganda dlm 20 minit baru boleh bakar...

Untuk sapuan permukaan roti separuh telur tadi campur dengan 1 sudu besar susu cair..sapu atas doh sebelum dibakar
Tujuan dia utk cantikkan permukaan roti

Suhu oven 170c..selama 20 minit..

Roti yg masih panas selepas keluar dari oven sapu dengan mentega .

No comments:

Post a Comment