Friday, January 2, 2015

Kita kembali bersiaran setelah lama menyepikan diri..bermula tugas masak memasak setelah lama dapoq xberasap..

Ayam masak sambal
================
Separuh ayam potong kecik goreng garing
2 senduk nasi cili blender
1 labu bawang besar potong bulat
Bawang merah bawang putih dan halia muda utk tumis
Air asam jawa
Garam gula secukup rasa

Tumis bawang dan cili sehingga naik minyak..air asam jawa..dan air utk kuah sesukahati..masukkan ayam rasakan secukupnya..masukkan bawang besar gaul sebati siap..

Ikan mabong sumbat kelapa/paih/bantot
=================================
2 ekor ikan belah belakang garam kunyit
2 genggam kelapa parut
2 sudu besar cili blender
6 batang serai
3 ulas bawang kecik
2 ulas bawang putih
1 helai daun kunyit hiris halus
Sedikit kunyit
Garam gula secukupnya

Blender cili bawang dan serai hingga lumat..masukkan kelapa parut..blender lagi..masukkan kedlm mangkok gaul sebati daun kunyit, serbuk kunyit garam gula secukupnya..sumbat kedlm ikan tadi..balance santan dr kelapa td simpan utk percik atas ikan semasa grill nanti...siap..

Peria goreng telur
==============
1 biji peria belah potong kecik rendam dlm air garam.
Bawang merah bawang putih utk menumis
2 biji telur
Sedikit serbuk kunyit
Garam
Sedikit serbuk secukup rasa
1 cawan air

Tumis bawang sehingga garing..masukkan telur rasakan garam secukupnya..masukkan peria dan 1 cawan air goreng sehingga kering air..siap



No comments:

Post a Comment