Saturday, April 4, 2015

RESEPI KEK COKLAT LEMBAB KUKUS

RESEPI KEK COKLAT LEMBAB KUKUS

Bahan A

2 Biji Telur
1 Cawan Air
1 Cawan minyak masak /marjerin di cairkan
1 Cawan susu pekat manis
1 Cawan gula
1 sudu teh ovalette

Bahan B
2 Cawan tepung gandum
1 Cawan serbuk coklat
1 Sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

cara membuatnya

Bahan A : Di Blander selama 3 hingga 5 minit ( sampai gula hancur ).atau Pakai mixer lagi senang sampai gebu ckit..

Bahan B : Di ayak

Tuangkan Bahan A ke dalam mangkuk

Kemudian masukkan Bahan B sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk Bahan A tadi dan kacau sehingga sebati.

Bila semuanya dah sebati,tuangkan adunan tadi ke dalam loyang @ acuan kek yang telah di sapu sedikit marjerin. Dan boleh di kukus dan dibakar double boiling..Bakar 180c selama 45 minit..kukus pon 45 minit..kalau kukus cover atas loyang dengan tudung tupperware utk elak air kukusan tidak menitis atas kek.

Topping coklat leleh

4 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis
2 sudu besar gula pasir /gula perang
3 sudu besar minyak masak
1/4 cawan susu full cream/susu cair tin

masak suma bahan ni diatas api yg perlahan gaul tanpa henti sampai hancur gula hancur dan sedikit pekat..sekian hiasan sukati la apa nk taruk.

No comments:

Post a Comment