Ni cerita semalam puya...besday tersayang...simple3 ja deko kelaut dalam...tangan keras cacamerba semua ada la...janji sodap...moist..cheese...puhhh tambah kilo la makan kek...
RESEPI KEK COKLAT LEMBAB
Bahan A
2 Biji Telur
1 Cawan Air
1 Cawan minyak masak /marjerin di cairkan
1 Cawan susu pekat manis
1 Cawan gula
1 sudu teh ovalette
Bahan B
2 Cawan tepung gandum
1 Cawan serbuk coklat/serbuk koko
1 Sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
cara membuatnya
Bahan A : Di Blander selama 3 hingga 5 minit ( sampai gula hancur ).atau Pakai mixer lagi senang sampai gebu ckit..
Bahan B : Di ayak
Tuangkan Bahan A ke dalam mangkuk
Kemudian masukkan Bahan B sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk Bahan A tadi dan kacau sehingga sebati.
Bila semuanya dah sebati,tuangkan adunan tadi ke dalam loyang @ acuan kek yang telah di sapu sedikit marjerin. Dan boleh di kukus dan dibakar double boiling..Bakar 180c selama 45 minit..kukus pon 45 minit..kalau kukus cover atas loyang dengan tudung tupperware utk elak air kukusan tidak menitis atas kek.
Topping coklat leleh
4 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis
2 sudu besar gula pasir /gula perang
3 sudu besar minyak masak
1/4 cawan susu full cream/susu cair tin
masak suma bahan ni diatas api yg perlahan gaul tanpa henti sampai hancur gula hancur dan sedikit pekat..sekian hiasan sukati la apa nk taruk.
Topping cream cheese
250 gram cream cheese tatura/anchor
3/4 cawan gula ising
Sedikit parutan kulit lemon
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar jus lemon
Mixerkan sebati..dan boleh deko..siap
No comments:
Post a Comment