Friday, May 22, 2015

PARPU TELUR @ DHALCA TELUR

Parpu telur/ Dhalca telur

Bahan A
1/2 cawan kacang dhal rendam 4 jam
1 liter air
3 ulas bawang putih ketuk2
1/2 inci halia tumbuk hancur
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1/2 sudu teh kunyit
2 sudu besar serbuk kari ikan
1 sudu teh gula
Garam secukup rasa
1 helai daun pandan
Rebus kacang dhal sehingga empuk dan pecah kacang dhal

Bahan B
1 biji terung bulat/panjang sukahati
1 biji kentang dadukan
1 batang carrot dadukan
3 batang Kacang panjang
100 ml santan /1 peket rm1 yg kecik

4 biji telur ayam terpulang nk byk mana

Tumis darat
4 biji cili kering potong 3
5 ulas bawang merah
2 pelepah daun kari
1 batang kulit kayu manis
1 sudu teh herba campur
3 sudu besar Minyak masak

Rebus bahan A sehingga empuk dan agak2 lah kuah nk banyak mana...kacang dhal yg dh empuk baru masukkan bahan B sehingga empuk kentang dan carrot rasakan secukupnya ..biar mendidih baru pecahkan telur satu persatu sehingga telur td masak...sementara nk menunggu telur masak...kuah agak2 la nk byk mana.

tumis bahan2 tumis darat td sehingga garing..
Tuang dalam kuah tadi...siap...
 

No comments:

Post a Comment