Cerita harini kita buat laksa ja...sambal sotong makan tengahari td..digabungkan jadi laksa sotong..pergh sedap...oooo....
Laksa Penang
===========
1.5 kg ikan kembung rebus dan perisi isi blender lumat
3 senduk cabai blender campur 1 labu bawang besar ikot kepedasan
2 kuntum bungan kantan
Daun kesum atau daun laksa
3 batang serai ketuk2
1 inci halia ketuk2
1 inci lengkuas ketuk2
1 genggam asam keping
3 liter air utk kuah
Masak cabai sehingga kering masukkan air...dan isi ikan yg siap diblender dan bahan2 lain masak sehingga mendidih..siap..laksa ni tak pakai belacan yer..elok utk yg resdung..
1 bungkus laksa rebus..laksa dh siap biar rendam dlm air panas td biar kembang menjadi besar dlm 1 jam..baru ditoskan..
Sayur utk laksa
Timun
Daun pudina
Bunga kantan
Cili padi
Telur rebus
Daun salad
Bawang
Limau kasturi
Sotong kering masak sambal kentang
===============================
3 biji kentang potong kecik
2 senduk makan cili blender
1 senduk air asam jawa
Garam gula
Bawang merah bwg putih utk menumis
Bawang besar utk hiasan
20 keping sotong kering agak2 la yer
*Tips lembutkan sotong kering*
Sotong kering rendam bersama 1 sudu besar soda bikarbonat semalaman hingga kembang.Esok tu basuh ramas2 buang air sehingga jernih dan bersih.
Tumis bawang sehingga garing masukkan cili..masak sehingga pecah minyak masukkan air asam...dan sotong kering bersama kentang sehingga kuah sedikit kering..last mskkan bawang besar ..siap
No comments:
Post a Comment